tisdag 26 januari 2016

En promenad med aktiviteter.

Varmt välkomna tillbaka till hundbloggen som har haft jullov ett tag. 

Idag är det töväder och solen skiner från klarblå himmel vilket i sin tur ger hopp om att det kommer en vår. Med våren kommer massor med möjligheter att träna hund ute igen. 
Under den alltför kalla årstiden så är träningarna begränsade då snön ligger vit på backen och kylan biter tag om kinderna så man blir röd och rosig.

En sak om man kan göra under den tiden som hunden tex har agilityvila eller vilar från den sporten den har som huvuduppgift är att träna balans, styrka och koordination. 

 • Vad kan man göra då?
 • Här kommer några tips som man göra för att bygga styrka hos hunden. 
 •  
 • Att skritta i ojämn terräng och på mjukt underlag: är ett enkelt sätt att styrketräna sin hund. Hunden måste då använda muskelkraft för att lyfta på benen. Framdelen kan tränas genom att låta hunden kliva över saker. Om hunden hoppar över blir det istället bakdelen som jobbar.
 • Backträning: ger bra styrketräning. Underlaget och backens lutning
 •  kan svårighetsgraden utökas efterhand. Genom att gå på sned uppför backen kan du rikta belastningen. Det bakben som som är överst i backen lyfter hela hunden. Det andra bakbenet flyttar bara med för att balansera hunden.
En hund med benviktsmanchetter. 
 • Benviktsmanchetter: kan användas för att öka motståndet i musklerna, var mycket försiktig med att lägga i för tunga vikter för att undvika att hunden överbelastar enskilda muskelgrupper. Det är också viktigt att viktmanchetterna sitter rätt. På frambenen ska de sitta ovanför karpalleden, på bakbenen ovanför hasleden.

Här är eleverna fån Hu15
 ute på en aktivitetspromenad där hundarna får bära klövjeväska. 

 • Klövjeväska: kan användas för att stärka hundens rygg och bål. Hunden stimuleras att höja ryggen och trampa under sig ordentligt med bakbenen. Använd endast en väl anpassad klövjeväska så att vikten hamnar rätt. En väska som rör sig kan orsaka skavsår. Var mycket noga med att lägga lika vikt på båda sidorna så att väskan blir balanserad. En riktlinje för startvikt när hunden vant sig med klövjeväskan är 5 % av hundens kroppsvikt. Vikten kan efterhand ökas upp till ca 20 % av hundens kroppsvikt. Tänk på att träna kontrollerat när hunden bär vikt. Den ska klara av att koordinera sina rörelser utan problem.
En hund som drar däck i snön. 
 • Dragträning: är  bra styrketräning. Hunden använder hela kroppen, men det är framför allt ländrygg, bakbens- och sätesmuskulatur som belastas. Använd alltid en väl anpassad sele speciellt avsedd för drag. För att undvika ledskador ska hunden dra kontrollerat och inte kränga hit och dit. Hunden kan egentligen dra vad som helst, men tänk på att det aldrig får finnas risk att föremålet fastnar någonstans så att hundens drag stannar tvärt. Då finns stor risk för knäskador. Börja med lätt motstånd i skritt under kort tid och utöka succesivt. En lämplig startvikt är ca 10 % av hundens kroppsvikt. Vikten kan ökas till ca 25 % av hundens kroppsvikt. Här måste man också tänka på friktionen. Det är så klart betydligt lättare att dra en släde eller en vagn på hjul på slätt underlag än kedjor i skogen.
En hund som tränar i water treadmillen. 
 • Simning eller water treadmill: är också ett mycket bra och samtidigt skonsamt sätt att träna hela kroppen. Vid träning i water treadmill kan motståndet varieras för önskad effekt med hjälp av hastighet och vattenhöjd.
En hund som leker med sin förare (kampleken) på ett kontrollerat sätt. 

 • Kontrollerad kamplek: Kamplek med alla fyra tassarna i marken ger styrketräning för hela kroppen och det flesta hundar tycker det är vansinnigt kul! Tänk på att använda en leksak som inte sliter på hundens tänder.
Linda (Hu 15) tränar Collin. 
Kavaletti är också en väldigt bra träningsform där hunden får träna koordination.
 Hunden ska lyfta en tass i taget och tas sig över varje bom med en tass i taget.
Nellie(Hu15) tränar med Ice. 
Man kan även använda en stege när man tränar kavaletti. 
I bakgrunden syns Limbo 6,5 månader som är med för att se vad han kommer träna på i framtiden. 

Matilda (Hu15) övar kavaletti med Trixi.

Detta är ett axplock av olika övningar man kan göra med sin hund, både som rehabsyfte och som ett sätta bygga muskler och koordination så den kommande tävlingssäsongen blir så skadefri som möjligt. Innan ni går ut och tränar er hund så ta hjälp av personer som kan så ni inte tränar fel och ni får onödiga belastningsskador på er hund. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar