torsdag 7 maj 2015

DRAR I KOPPEL, HJÄLP!?

Vi fick nyligen in en fråga till vår "Fråga oss om hundar"spalt.
Ägare till Border Collie 1 år skriver:
Vad gör jag åt dragandet i kopplet?

En fråga vi vet att många vill ha svar på. Så här är vårt:

Finn orsaken till varför hunden drar. Det kan vara många olika orsaksfaktorer, och det är av vikt att bena ut dem så problemet angrips i rätt ända. För hållbara resultats skull.
  • Handlar det om en hormonell påverkan, könsdrift, löptikar...? 
  • Utrustningen, går hunden i ett halsband och ogillar trycket mot halsen kan en sele avhjälpa (välj då denna med omsorg så bogar kan röra sig fritt).
  • Är hunden understimulerad? En 1 årig border collie kräver mycket (ca 3 tim/dag) motion samt hjärngympa och aktivering så små portioner under dagen. Samt ett rejält jobb3 ggr/vecka som vallning, agility, spårarbete, uppletande. 
  • Är hunden överstimulerad? Utsätt den för stressorer i sin vardag som jagar upp och skapar hyperaktivitet.
  • Har hunden ont? En inte helt ovanlig orsak till att huden drar i kopplet.
 Orsakerna kan vara många, ovanstående är några exempel.

Eller så handlar det om att hunden lärt sig att om jag drar... kommer jag framåt!
Då handlar en stor del av träningen om att sluta följa efter hunden när den drar i kopplet. Stanna, stå still, tyst och invänta att hunden gör kopplet slakt, gå sedan vidare åt ett annat håll. Byt riktning ofta, tempoväxla för att göra hunden lyhörd på dina initiativ. Och av störst vikt! se till att det lönar sig. Dvs. belöna och beröm när hunden är lyhörd efter att du snabbt vänt om.



Att sedan vara 100% konsekvent är a och o. Om du ibland låter hunden dra, och ibland stannar och väntar ut ett slakt koppel. Blir det +/- noll träning, ingen inlärning. Du måste agera likadant hela tideen, så blir det en självklarhet för hunden.

Impulskontroll är även bra att öva på. Kasta iväg en leksak, när hunden inte drar för att nå den, släpp kopplet och låt hunden springa fram.



Överraska... gå med hunden i koppel, när hunden drar, släpp kopplet och gå åt andra hållet (i områden där detta är säkert att göra, ha ev. en lina hängandes i halsbandet som nödbroms om hunden sticker iväg). Om hunden uppmärksammar att du stuckit iväg, och börjar röra sig emot dig, beröm och låt det bli ett startskott för lek.

För hunden är det av stor vikt att ni vid er promenad går ut tillsammans, som en enhet. Inte att ni  råkar gå ut samtidigt. Gör detta genom att leka, träna och aktivera din hund under promenadens gång. Detta gör underverk för koppelrelationen.

Läs gärna också: "träningstips"

Ja lite smått och gott från oss om koppelträning :) Hoppas det kan vara dig och din hund till nytta. Lycka till med träningen!

Mvh/Carro 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar