onsdag 13 maj 2015

Pälsvård och trimning av hund


I veckan fick hundutbildningen besök av Chottans hundtrim från Växjö. En pigg och glad kvinna med en mission impossible liknande väska och tre dvärgschanuzrar gjorde entré i vårt fina vårdrum.
Sedan bjöds vi på en förmiddag av insikter. Chottan delade generöst med sig av erfarenheter och kunskap.

Eleverna fick möjlighet att öva på hennes hundar, en utomstående praktikhund visades klippteknik på. Vi fick erfara hantering av bordstränade hundar, men även se hur han hanterar en rädd, osäker hund på bordet. Säkerhet, trygghet och positiv hundhanterings stod i fokus.Saxar, skär och knivar varierades. Glesa kamm-tänder kontra motsatsen provades och orsaken till behovet av båda varianterna förklarades. Man börjar nämligen sin tovutredning med en grovtandad kam, håller emot vid huden och drar små lätta dra. För att sedan fortsätta med den mer glestandade kammen när tovan nästintill var utredd.


Vidare lärde vi oss om kardans finish-effekt. Som gör pälsen fin och smidig men endast i ovan skiktet utan att reda ut trassel i underullet. Eleverna provade ryckteknik påklädda små kalkade fingerhättor, för att öka greppförmågan och inte lugga hunden. Det var stor skillnad på att rycka "mogen" och "omogen" päls. Samt om pälsens funktioner, så som värmereglering vid överhettning så väl som vid kyla. Hälsorisker med en nedrakad päls sommartid, samt tovig underull.Vi pratade och instruerades i hur man hanterar hund på bord. För att säkerställa just säkerhet, jobba ergonomiskt. Men även ge hunden så mycket trygghet att den tillåter trimmaren  att göra jobbet, även om det ibland kan göra lite ont. Med oss denna dag hade vi praoeleverna Lova och Nelly från Åsedaskolan. 
Här tar dom hand oom valpen Krista, 13 v dvärgschnauzer.Givande dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar