måndag 1 juni 2015

Vägrar hundgård...

 
 
Vårt "Fråga oss om hundar" formulär har gett oss följande fråga. Frågan gäller en 8 månaders schäfer/labradormix.
Läs vårt svar nedan. 
 
Jag har en hane som vägrar hundgård. Tycker det e sååå tråkigt att vara där när matte jobbar. Enligt grannar står han och skäller konstant. Kan inte ha honom där för grannen kan inte sova. (Hon jobbar natt). Har försökt ha honom inne också hos våran lilla tik men här lever han bara rövare och biter sönder saker och rensar i fönstrena. Min gräns är nådd för länge sen. Hur ska jag göra?? Snälla, hjälp mig!
 
 
SVAR: 
Jag förstår att problemet du tampas med är jobbigt, frustrerande och känsloladdat. För dig så väl som för din hund. Det är svårt att ge dig konkreta tips och råd här i text. Utan att ha gjort en utredning. Dvs. kartlagt orsak och verkan. Men vi ger det ett försök:
 
- en 8 månaders schabrador är en väldigt motions- och aktiveringskrävande  raskorsning. Vidare är könsmognaden din hund är på väg in i en väldigt tuff och jobbig period för din hund. Det blir lite bergodalbana i känslosystemet. Så a och o är motion, i varierad terräng och på olika platser. Men därutöver och av större vikt: ett rejält arbete. Ex. personspår, sök. Och då menar vi ett rejält jobb och inte gömma godis i gräs/träd. Utan regelrätta spår  med liggtid etc. Gå gärna en spårkurs för att lära dig hur du jobbar din hund på ett adekvat sätt. Schäfern är en rejäl bruksras, och labradorens ursprungssyssla är jaktapportering. Så två krävande raser i ett.
 
- du nämner att han är själv i rastgården och opponerar sig emot detta. Och följdfrågan vi ej kan få svar på är hur länge är han där? vad har han gjort innan? hur ser rastgården ut? etc. En hund ska ej lämnas ensam längre stunder utan rastning (jordbruksverkets reglemente). Så vistas han där under din arbetsnatt, så kan det vara den enkla anledningen till varför han inte klara det. Hans konstanta skällande är en tydlig symptom på att han mår dåligt i hundrastgården och far psykiskt illa av det. 
 
- att han även har ett destruktivt beteende inomhus när han lämnas ensam är ytterligare en symptom på separationsångest, eller ensamhetsproblem. I detta fall ett utlopp för stress och ångest. Ett allvarligt tecken på att din hund inte mår bra av situationen.  
 
Så vad är mitt förslag. Ja denna gång ett quickfix: hunddagis! Det är långt från självklart att en hund kan vara ensam på det sättet du väntar dig.  Det kräver att hunden är i balans ex. energiutlopp. Att rastgården är välberikad och bjuder in till stimulans, uppfyller hundens behov under tiden ensam. Dessutom behöver hunden tränas till att vara själv, något väldigt onaturligt för dem. Du har fått en jycke på halsen som är utåtagerande i sin frustration: skäller, river, biter sönder etc. Många hundar som blir tysta och introverta får inte hjälp. Men din jycke kommer inte nöja sig med något annat än att bli hörd.
 
Så lös det hela genom att kontakta ett gediget bra hunddagis som kan hjälpa dig med många av orsakerna bakom problemet. &/ en hundpsykolog som på plats kan guida dig och din hund till den balans ni båda längtar efter.
 Vi rekommenderar Positivets hundecenter eller Tigerhunddagis i Växjö.
 
Önskar er all lycka till!
Mvh/Carro Hellgren - hundlärare 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar