måndag 1 juni 2015

Vaktande japan!

Följande fråga nådde oss via vårt frågeformulär "Fråga oss om hundar".
Läs vårt svar nedan.

Hej, Jag har två Japanese Chin 4 o 8 år( far o son) båda är psykiskt stabila, väluppfostrade och älskvärda mot allt och alla men.. När jag är i min husvagn vid havet "vaktar" den yngsta! Han sitter och tittar ut och grälar när någonting rör sej ute eller om någon kommer, kan till och med ge skall ( båda är för övrigt helt tysta) Han visar ingen aggression, upplever honom inte rädd heller. Den äldsta tar ingen notis om hans beteende. Lika älskvärd som vanligt mot allt o alla och han är inte störande men hans beteende gör mej trots lång hundvana  otroligt nyfiken????

Hej,
Vad härligt med två små japaner! De bjuder ofta på sådan fart, livsglädje och finurlighet. En personlig favorit hos små jyckarna. Och jag älskar att dina hundars "olater" i mångas ögon gör dig nyfiken. Önskar alla kunde ladda hem den appen :)

Likt många av de asiatiska små tempelhundarna är detta en starkt larmande ras. Så det du beskriver låter för mig ytterst rastypiskt. Men för den delen inte alltid så önskvärt :) Ni som familj har dessutom skaffat er ett portabelt revir ni flänger omkring i (husbilen ur hundens synpunkt). Hundar älskar att hänga med på äventyr och semestra tillsammans. Men för vissa larmande hundar, kan just larmandet spinna iväg lite här (mer än hemma). Hemma vet hunden ungefär vilka som passerar och när. Dyker det upp utomstående bjäbbar man till lite. Men på camping, ja då är alla utomstående. Larmandet ökar.

Så vad göra. Ja är hundarna som du säger stabila och balanserade och det endast handlar om ett beteende som ballat ut lite. Du anser jag samarbete kring syftet med beteendet är som mest effektfullt. Samt att minimera triggers som sätter fart på beteendet. Vi börjar med det sistnämnda: en japansk chin behöver inte upphöjda utkiksplatser om larmandet blivit ett problem. Minska dessa. Minimera även hundens roll i "släppa in i reviret"ritualen. Du öppnar dörren, morsar på möten, har hunden lätt bakom dig inväntande ett "varsågod att hälsa" kommando. Glöm inte att belöna hunden bakom dig, så beteendet förstärks. Det gäller inte bara att hålla hunden där, utan belöna och befäst med en strategisk utplanterad godbit bakom dig. Nej alla hundar trivs inte med att ha ansvaret att släppa in i reviret (ur deras perspektiv). Så norpa det jobbet.

Sen skulle ni samarbete krgin beteendets syfte. Vad är då syftet. Jo larmandet ska just larma vakthundarna till att fara ut i reviret och mota bort inkräktarna. Larmhundarna varnar, vakthundarna stöter bort. Du ska alltså bli vakthunden! Gör larmandet till en samarbetslek. Hunden din lystrar, bjuder på notifieringsbeteenden (spetsade öron, riktar sig mot ljud/synintryck, tyst gruff - kommer innan gällt bjäbb=larmsignal). När din hund bjussar på notifieringsbeteenden, berömmer snabbt. Hundar som larmat självständigt går snabbt från notifiering till larm. Så var kvick här, fånga rätt beteende. Använd klicker om det hjälper dig. Beröm och ge en godbit. Välj en gobit väl värd att jobba för. Du vill byta jobb med jycken och behöver kontra med högre lön för att få honom att avsäga sig tjänsten. Gärna en slick belöning, då att slicka verkar nedvarvande.

Sedan ställer du dig själv i front, i fönstret, på framsidan. Och agerar tibetansk mastiff! Gå ut bredbröstat, kika runt och ta hand om situationen. Dina temporära grannar kanske undrar vad du håller på med... låt dom, eller berätta för dom. Men ha hunden bakom - belöna tystnaden rikligt. För att komma hit i praktiken kan ett koppel behövas på hunden. Så du kan hindra honom från att fara runt - jobba upp sin egen stress kopplad till situationen.  Blir han väldigt stressad och uppspelt så tycker jag lugnande massage är ett strålande bra nedåtchack. Massera lugn och ro punkten mellan ögonen, öronlapparnas spetsar verkar även stressdämpanden.

Jag tror inte du får en japan helt tyst i dessa lägen. Det går totalt emot deras dna. Men låt oss nöja oss med säg tre skall, det kan kanske vara okey. Så nu börjar du berömma och belöna efter tre skall. Gör detta konsekvent, så sätter sig rutinen. Blir han inte tyst efter tre skall, så leder du honom NEUTRALT (inte med irritation eller ilska - då bidrar du till adrenalinrushen han befinner sig i) in i "lyan". Var din husbils lya är, har jag ingen aning om :) Men jag är ute efter någon avskiljd, mysig hörna i bakre ändan av fordonet. Ett ställe, som ej är en skamvrå utan ett skyddsrum. Tänk dig hundtiken som föser valparna bak i valplådan när fara hägrar. Den känslan ska du åstadkomma, inget annat.

Mycket repetitioner krävs. Och du måste klä på dig rollen som husbilens högaktade benhårda väktare. Inte benhård mot hundarna, utan besökarna. I vilket fall ur hundens perspektiv. Gå ut på framsidan och stolpa runt, så hunden din ser vilket ytterst kompetent väktare du är. Och detta på hans signal!! Vilket teamwork! Den känslan kommer göra din japan 3 skallssäkrad.

Vad tror du? Värt att testa. Kontakta oss gärna och berätta hur det går för er.

Mvh/Carro Hellgren, hundlärare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar