måndag 26 januari 2015

Tankar och tips om relation och vilja att följa...

Många tar förgivet att hunden medfött, ska vilja lyssna, lyda och följa "sin människa"...
Men lyhördhet, samspel, genuint intresse av samarbete är inget man får på köpet. Det är något man förtjänar. Om det såväl må vara mellan elev och lärare, eller hund och förare.


 
Inte heller motivation kommer ur intet. Många anser att vissa bruksraser, vallhundar har en naturlig motor, en hög arbetsmoral - vi måste "bara" tygla och rikta energin mot det vi önskar. Ja jovisst, men all denna energi kan likväl läggas på för oss oönskat. Och energi och motivation är två skilda ting. För att få hunden dit vi önskar, måste vi väcka hundens egen vilja att följa våra initiativ. Om vi inte engagerar oss, avtar detta intresse och energin och fokus flyttas. Nedan följer några relationsfrämjande tips, som i sin tur boostar på samspel och skapar motivation.


1) Passivitetsträning i form av sitta still på stubbe/bänk - dvs. gör ingenting ihop, men var ändå tillsammans. Var noga med att fortsätta promenaden när hunden är lugn -detta förstärker hundens fokus. Motivationen att stanna i samma lugna energi som du stärks, så detta gynnar hunden.

2) Leta godbitar i en trädstam, preparerar ett träd med små mjuka godbitar som hunden, efter frikommando, får leta fram. Detta blir en naturlig övning i stadga, medan hunden inväntar sin uppgift, och även en positiv erfarenhet att följa sitt initiativ.

3) Stanna till och kela, gosa. Sätt dig ner och mys tillsammans med din vän. Underskatta inte vikten av beröring, fysisk så väl som psykisk för hund-människa relationen.

4) Stå och kika på något intensivt, när hunden lägger fokus på samma sak, beröm och belöna hos dig när hunden vänder upp och ger dig en blick. Ledarskap och kontakt. Det är bevisat att hundar följer våra blickar, vår kroppshållning som signaler på fokuspunkt. Använd det.

5) Lek... när hunden går fint i koppel, eller gör ett snyggt hundmöte till exempel, så lek. Lek  med hela hjärtat och själen. Hur får du din hund att skratta? Tänk på det :) Hundar leker hela livet, bygger relationer genom lek och lär genom lek. Ge mig en hund som inte leker, och jag antar gärna utmaningen att få den att mjukna inför flams ;)


Ovanstående förbättrar er relation, ert samspel, din hunds vilja att lyssna och följa just dina initiativ. Du kan kalla det ledarskap, samarbete, lydnad om det känns mer bekvämt. Sak samma :)

Gå inte bara ut samtidigt som din hund, se till att ni går ut tillsammans!

/Carro Hellgren - hundlärare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar